Jumaat, Mei 15

lapangan SILATURRAHIM...tak punya batasan..

dengan namamu ya Allah..alhamdulillah..

syukur yg tak kan pernah mencukupi untuk disamaratakan nilainya dengan tiap kasih Mu aku titipkan..alhamdulillah..

sedari kecil, hidup aku dikelilingi 'orang ramai'..maksudnya..ahli keluarga yang ramai, 11orang setakat ini, keluarga besar ku, bersama sepupu, melebih seratus..alhamdulillah..aku di biasakan dalam keramaian..mungkin itu juga salah satu punca, aku jadi sunyi bila berseorangan..dan juga bosan mungkin...

mak dan abah, punca utama..kami di biasakan untuk berukhuwah dengan insan-insan lain..mak punya keluarga angkat di Jelebu,negeri sembilan..kawasan paling kering di Malaysia..mak di 'angkat' oleh sorang kakak senior pabila kedatangan nya ke semenanjung Malaysia dari Sarawak di usia yg sangat2 muda, menarik perhatian senior ini tadi, mungkin..

mak akan pulang ke Sarawak cuma untuk setahun sekali..krn itu shj tiket yg diberi oleh 'tajaan' nya..lalu, hari2 cuti yg berlalu di habiskan di Jelebu..suka benar mak dengan tmpt dia bermain dan bermandi air perigi tu, walaupun perjalanan ke sana cukup meletihkan dan sgt jauh..

setelah berkahwin, ukhuwah mereka ttp erat..aku tertanya2 resepinya..bukan sekadar erat dengan keluarga angkat yg di jelebu..anehnya, semakin aku meningkat dewasa, hubungan mak dengan keluarga sebenarnya yang terpisah sejak kecil juga makin erat...keluarga cina lagi..yang berlainan bangsa dan agama..tapi mereka makin erat..subhanallah..

jawapan yang diberi oleh mak cukup membuat kan aku kagum..tips nya itu ada pada abah..kerana abah terlalu suka untuk menjalinkan ukhuwah..biar dengan sesiapa pun..lalu, abah pendokong utama agar mak terus berukhuwah dengan keluarga angkatnya dan juga keluarga asalnya..

aku yakin itu jawapan paling tepat..apa tidaknya..Wendy, sepupu chinese ku..meskipun hanya beberapa kali bertemu..dia sangat senang dengan abah..sebelum dia menyambung pelajaran ke UK, kami aturkan lagi satu pertemuan..di Sunway pyramid..terlihat shj kelibat abah, sepupu ku ini sudah tergelak2 kecil..teringat semua idea2 kelakar abah mungkin..aku juga jd geli hati..abah masih di kejauhan..tapi wendy sudah ketawa sendiri..aku tanya..apa yang di ketawakan?
jawapannya, abah..aku tidah tahu apa rahsia yang di guna pakai..tapi,orang senang benar dengan abah..

mak juga tak terkecuali..hebatnya mak, cuba mengingati keluarga abah yang cukup2 besar..tiap kali hari raya..soalan yang sama akan muncul berkali2..
'siapa tu mak?'
yang tu, siapa pula?
yang sana tu?
ni mak...yang pakai tudung colour kuning ni spe?
n blablabla..(soalan demi soalan..bukan dari aku shj..dari adik bradik yg lain juga)

lidah mak dan abah tak pernah kering untuk memberi jawapan..walaupun aku yakin sekali, soalan yang sama aku tujukan...terkadang aku lihat, jenuh mak cuba mengingat..di mana pula kaitan keluarganya...anak kepada mak sepupu kepada isteri kedua n etc n etc...xpelah mak..insha Allah ana cuba lakar besar2 plan keluarga besar kita ni..senang ingat..nak tau je..kita tgk plan..haha..kadang2..bila tak terjawab..mak mencuit abah, mohon jawapan...

alhamdulillah..kami d ajar utk terus berukhuwah..
di sini, aku punya pengalaman sndiri..dalam mencipta ukhuwah dengan seorang gurl local..cukup sekadar menghulurkan sebiji gula2 mentos...benteng yang gurl ini bina antara aku dan dia,akhirnya pecah begitu sahaja..subhanallah..benar kan? "erti hidup pada memberi.".walaupun sekadar senyuman dan sebiji gula2..akhirnya,dia yang kerap memulakan bicara pabila bertemu dengan ku..

dan aku yakin, ukhuwah bukan shj tercipta bilamana adanya hubungan dan ikatan tertentu..
mak dan abah tidak pernah mengajar kami adik bradik istilah berukhuwah dgn tertakluk pada apa2 ikatan..
aku yakin, ukhuwah itu ada dalam hati..pabila doa sering di lantun untuk kebaikan bersama..dirapatkan ukhuwah antara aku dan shbt2..aku yakin tautan hati itu benar2 dirasai..ukhuwah fillah abadan abada..insha Allah..agar kasih kita tercipta hanya kerana Dia

antara tujuh golongan yang di jamin Allah ketika mana tidak ada satu pun jaminan perlindungan di padang mahsyar..antaranya adalah insan yang berkasih sayang kerana Allah..bertemu dan berpisah juga hanya kerana DIA

tak lupa untuk guru2..doa ku sntiasa ada untuk kalian..SELAMAT HARI GURU..moga Allah balas jasa kalian..moga Allah ikat ukhuwah antara kita..ami ya rabbal alamin..