Selasa, September 8

.:Yang halal untukmu:.

cuti yang seminggu cuma ini tak mahu aku sia-siakan..lebih-lebih lagi ianya seminggu di bulan ramadhan..jazakillah buat senior ku, kak ayie yang memberi keizinan pada ku untuk berkongsi buku yang sangat ku tunggu-tunggu..PEMILIK CINTA KU SETELAH ALLAH DAN RASUL dari Fatimah Syarha..penulis yang cukup ku kagumi hasil tulisannya..


lembaran semalam ku selak semula..coretan ku bukan di diari..tapi banyak nya di hati..pembacaan ku selesai selepas dua hari...pembacaan itu sekaligus mengimbau kisah silam ku..sekali lagi ia mengenai cinta..


kisah semalam, kisah yang penuh dengan mehnah dan dugaan hati. mungkin kerana fitrah kami yang bernama wanita..dugaan ini dugaan yang cukup mencabar..biar pun di saat remaja itu hanyalah cinta monyet...namun pengalaman itu juga yang banyak mematangkan diri..


merungkai episod hidup Khazinatul Asrar yang penuh dengan dugaan cinta duniawi, aku kagumi perisai kebalnya yg terus mempertahankan cinta ilahi biarpun ia hanya susuk watak serikandi di dalam novel..


post lama ku bertajuk buat bakal imamku ku baca dan ku hayati semula..post ini bukan hasil tulisan ku..ianya ku jumpai di blog shbt ku..cuma coretannya yang membawa makna yang besar yang cukup terkesan dalam hati, menarik minat ku untuk di post dalam blog.. kebergantungan yang benar-benar diletak pada Yang Maha Pencinta itu..aku mohon aku punya kekuatan yang sama...sehebat cinta nya Rabiatul Adawiyah kepada kekasih hatinya, Ilahi..


moga rindu dan cinta yang ada, disalur benar buat dan hanya kerana Allah...ku pohon juga sahabat2 ku punya kekuatan yang sama..mudahan insha Allah...perkongsian Fatimah Syarha yang di adaptasi melalui kisah Qani'ah buat aku sedar, tiada apa yang lebih baik melainkan cinta pada Ilahi..kerana yang pasti, cinta pada yang punya Cinta Teragung itu akan menjanjikan cinta insan yang soleh atau solehah buat mu...


usai diskusi ringkas ku dengan seorang teman...mengenai kisah Qani'ah dan suaminya..kisah yang cukup ideal aplikasi cintanya..namun, memahami yang hidup ini selari dengan syariatullah dan sunnatullah, kisah pelayaran bahtera rumah tangga tidak pasti seindah yang diimpikan..kerana lautan itu ada badai dan ombak besar yang pasti kan datang...letakkan keredhaan mu pada qada'dan qadar ilahi..sesoleh mana teman mu nanti, sesolehah mana bakal isteri mu nanti, letakkan kesabaran setinggi-setingginya...itu juga nasihat Qani'ah dalam coretan kisahnya, pilihlah untuk berdamai andai kebahagian yang dikau impi, jika tiba-tiba lautan tenang itu bergelora sesekali..


teringat juga aku dengan pesan seorang ustazah, agar tidak meletakkan 'high expectation' terhadap bakal teman halal mu...


andai dikau bukan sehebat Sulaiman,
jangan diharapkan teman sebijak Balqis,
andai dikau bukan setampan Yusuf,
jangan didamba teman sejelita zulaikha,
dan andai dikau bukan sesempurna Muhammad,
jangan diimpi insan sehebat Khadijah..


mudahnya, menjadilah yang terbaik semampu kamu, moga Allah beri yang terbaik buat kamu..soal cinta, serah cinta itu pada Nya, pohon pada ilahi,agar diserahkan cinta yang ada buat insan yang halal bagi mu bila saatnya tiba..bukan kah yang memegang hati ini juga Dia?


bersahabatlah kerana itu sunnatullah kehidupan manusia..cuma yang penting, pelihara batas syariat yang ditetapkan..agar syariatullah dan sunnatullah itu gerakannya selari..tanpa syariatullah kita jauh dari hakikat kebenaran yang di tetapkan Allah..penjelasan cantik dari ustaz hasrizal mengenai jalinan syariatullah dan sunnatullah dalam perhubungan melalui artikel teori evolusi cinta dan jodoh tidak kan datang bergolek , cukup baik untuk di hayati bersama..ingatan juga buat diri sendiri yang sering lupa dan alpa..


kerana cinta itu anugerah yang tidak ternilai harganya..


Rasulullah bersabda tentang Sayidatina Khadijahr r.h.a
maksudnya:

"Aku telah dianugerahi rasa cinta kepadanya"


pelihara sebaiknya cinta yang ada...biar sampai saat akad nikah dimeterai, cinta yang ada hanya buat yang halal bagimu..pemilik cinta ku setelah Allah dan Rasul..


Ya Rabbul Izzah, hadirkan secebis kekuatan buat kami agar cinta ini hanya untuk yang halal bagi kami..amin..