Jumaat, November 13

KULIAH ONLINE Mai lagi!! =)

Tajuk : Melihat Dunia dari kaca Mata Al-Quran & Sunnah

Tarikh : 14 November 2009(sabtu)

Masa : 8pm (Perth/Malaysia) & 11pm (Melbourne)

Undangan : saudara Khairul Azmi Fahmi bin Jamil(Tahun 3, Ijazah kejuruteraan mekanikal, University of Adelaide)

Medium : YM (sila add id ym-krimanz)

Anjuran : INTELEK ANZ


kata hati 'pengikut kuliah' yg lepas:

kalau ikut kuliah lepas yang ana join (walaupun telat sdikit sbb ada tetamu mai umah), tapi huraian dan kupasan dari yang mmberi kuliah sgt berkesan di hati...buat mengisi hati2 yang fitrahnya, juga perlukan SANTAPAN rohani...jom, kita buat appointment DINNER khas untuk hati2 dan jiwa2 kita ni...jom..jom..dan jom! (^__^) -sure xrugi-

Rabu, November 11

Ketuk Dan Tanya

5 Tahap IMAN Manusia

IMAN TAQLID
Iman ikut-ikut atau Iman 'pak turut'.Orang yang beriman Taqlid,pegangan Islamnya tidak kuat dan prinsip Islamnya tidak kukuh.Dia tidak ada alasan yang kuat mengapa dia beriman.Dia ada dalil-dalil akal dan Al-Quran/as- Sunnah untuk membuktikan keyakinannya. Mengikut qaul yang lebih jelas,Iman Taqlid ini tidak sah.Segala amal ibadat orang yang beriman Taqlid adalah tertolak dan tidak mendapat pahala di sisi Allah Taala.

IMAN ILMU
Iman berdasarkan Ilmu.Iaitu seorang yang telah mempelajari tentang Allah,Malaikat2, Rasul2 dan Nabi,Kitab2, hari Qiamat dan lain-lain yang diwajibkan mengimaninya. Iman dan keyakinannya berasa dan kuat bertunjang pada akal.Iqtikadnya disertai dengan dalil-dalil yang kuat serta pegangan yang kukuh.Dia tidak mudah goyang atau terpengaruh dengan ideologi lain.Tetapi orang yang beriman Ilmu,tidak takut akan Allah Taala dan mudah berbuat derhaka kepada-Nya.Mereka juga hanya mampu memperkatakan Islam,tetapi tidak mampu berbuat atau mengamalkannya. jadi,Iman Ilmu belum lagi dapat menyelamatkan seseorang itu dari neraka Allah.

IMAN 'AYYAN
Hasil daripada tarbiyah dan mujahadah yang bersungguh-sungguh orang yang beriman Ilmu akan meningkat kepada Iman 'Ayyan.Imannya bertempat di hati,bukan lagi di fikiran.Hati orang-orang yang beriman 'Ayyan sentiasa mengingati Allah, ibadahnya khusyu' dan ia sentiasa merasa kebesaran Allah Taala.Apabila disebut nama Allah, gementar hatinya.Semua perintah Allah Taala dipatuhi dengan penuh rela dan kesungguhan. Ia terlalu sensitif dengan dosa serta sangat berakhlak dengan Allah dan manusia.Setiap ujian dihadapi dengan penuh sabar.Ia juga sentiasa mendapat bantuan dan pertolongan dari Allah Taala.Orang yang berada di peringkat Iman 'Ayyan tidak lama dihisab di Akhirat dan ia mudah masuk Syurga.

IMAN HAQ
Seseorang yang mencapai Iman Haq,mata hatinya melihat Allah Taala.Ertinya setiap kali melihat kejadian dan kebesaran Allah Taala,hati dan fikirannya tertumpu kepada Allah.tersa takut dan hebat kepada Allah setiap masa.Hatinya tidak lekang mengingati Allah dan sentiasa karam serta khusyu' dalam kesyahduan cinta pada Rabb.Hatinya tidak terpaut dengan dunia dan ia tidak dapat dilalaikan oleh nafsu mahupun Iblis laknatullah. Mereka yang beriman 'Ayyan digelar Muqarrobin oleh Allah Taala,yakni orang yang hampir dengan-Nya.

IMAN HAKIKAT
Inilah peringkat iman yang paling sempurna dan tertinggi yang dimiliki oleh Rasul2, Nabi2,khulafa' ar-Rasyideen serta wali-wali besar.Mereka akan ditempatkan oleh Allah Taala di dalam Syurga yang paling tinggi.Hidup mereka setiap masa asyik dangan ibadah.Ibadah mereka cukup hebat, solat sunat paling kurang 300 rakaat sehari semalam.Budi serta akhlak adalah yang terbaik dan paling terpuji.Allah Taala akan menurunkan barakah di mana sahaja mereka berada.Mereka digelar golongan 'superscale' Akhirat.Hidup dalam Syurga yang maha Indah lagi maha lazat.Allah mengurniakan yang sedemikian itu sebagai membalas cinta dan pengorbanan hakiki yang cukup besar semata-mata kerana Allah !

Di manakah tahap keimanan kita ?Sama-samalah kita sentiasa memuhasabah diri serta mempertingkatkan keimanan kita dengan mengerjakan amalan kebaikan dengan bersungguh-sungguh, iltizam dan istiqomah.

Berbahagialah dengan berita gembira dari Allah Taala dalam surah
Ali Imran, ayat 139 :
Maksud :Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah(pula) kamu bersedih hati,padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi(darjatnya) jika kamu orang-orang yang beriman.

[sumber:my junior(Azwan Einstien)]

p/s: ketuk pintu hati, dan tanya saudara/saudari iman dalam tu, kat mana tahap dia? selagi Yang Maha Pemurah itu masih mahu meminjam kan kita udara dan nyawa ini secara PERCUMA, renung dalam2...siapa kita tanpa DIA?? -tiada nilai-

Isnin, November 9

Kekuatanmu..

bismillahirrahmanirrahim

alhamdulillah~ segala resah, setiap gundah aku pulangkan semula kepada yang memberi aku semua itu, agar aku terus sedar dan tidak alpa yang aku cuma seorang HAMBA

hati mengumpul segala yang berlaku...kerana kesibukan exam yang menjenguk di pintu kehidupan ku, diary ini lalu diletak tepi...alahai, kesian sungguh..berkongsi sekadar yang mampu, itu prinsip kehidupan insha Allah..

musim hangat sebelum exam, aku dan sahabat-sahabat dikejutkan dengan berita, salah seorang sahabat kami ditahan di hospital..resah..mohon lagi pada yang Maha Berkuasa, moga Di permudahkan segalanya...ditambah dgn kejutan kedua, akan ada surgery untuk mengeluarkan "sesuatu" dari badannya..aku renung wajah sahabat ini..cuma untaian doa mampu dihulurkan..aku tahu ia perit, tapi aku juga meyakini ganjarannya terlalu manis andai sabar, yang kau jadikan pelapik kekuatan..

pagi itu, aku ke hospital lagi...kali ini, aku bertemu dengan kedua ibu bapa dia...sungguh, ibunya juga cukup tenang..andai si ibu kuat begini, mana tidaknya kekuatan mu mengalir dalam tubuh si anak, wahai ibu..aku cium tangan si ibu dan lantas memeluknya..dengan kepenatan berada dalam flite selama 5jam itu, dia tak betah duduk diam pabila anaknya yang baru di operate semalam,meminta sesuatu..di gagahkan diri walau kepenatan itu sungguh jelas di wajahnya..ibu,ibu,ibu...masakan tidak , insan agung itu, Rasulullah saw terlalu menyanjungi diri mu..

berita dari doktor, tambah memeritkan..satu ovari yang dibuang semalam bukan kerisauan yg besar..ada sel kanser yang wujud di situ...setelah berita itu sampai pada dia, dia meminta izin untuk menunaikan solat sunat..aku terkedu..mata ku terus menangkap wajah teman itu..matanya merah...namun aku tahu, hati nya jernih...apapun yang datang untuk dia, dia rujuk kembali kepada Kekasih Agung itu..hati ku berdegup laju, wajah kedua ibubapanya juga aku renung dalam-dalam..semuanya tenang..allahuakbar..

kekuatan mu sahabat, membuatkan aku juga mahu kuat seperti mu..kebergantungan seluruhnya diletakkan pada Azza Wajalla..moga kamu beroleh yang terbaik dalam hidup mu...
Doa akan terus diselitkan buat sahabat-sahabat yang dekat di hati ku..
ketenangan itu ada pada zikrullah....moga kami tidak pernah alpa ya Rabb..