Isnin, Jun 27

perkongsian bersama Nurul

Bismillahirrahmanirrahim

"Ana, dah ada orang?" soalan yang berulang-ulang kali ditanya oleh lain-lain orang.

Ada dalam tiada.

Allah sudah menetapkan yang 'ada' itu di Loh Mahfuz.

Yang 'tiada' itu dalam pandangan manusia hina, ana sendiri.

kadang-kadang menggaru kepala, umur 20an ni memang akan kerap berbicara tentang calon-calon dan rumahtangga ye?

ada isu yang lebih besar perlu di lihat, sebelum hati dan diri benar-benar bersedia masuk ke alam perkahwinan.

perkahwinan bukan sekadar tali yang menyatukan dua hati, ianya lapangan dakwah untuk melahirkan generasi penyambung perjuangan nabi..

"Kak Ana, saya malas berfikir untuk kahwin" Nurul meluah rasa. kebanyakan masa dalam hidup Nurul, dia merantau ke seluruh negara. Mengikut ayahnya bekerja. Yang terakhir, Australia menjadi tempat tinggal mereka sekeluarga.

"Maksud Nurul?" sengaja ana bertanya lagi soalan. Mahu penerangan lebih lagi.

"yelah Kak Ana, saya bimbang memikirkan bagaimana generasi depan nak menghadapi cabaran hidup. Saya sendiri rasa, saya hidup dalam zaman yang sangat susah!. Hidup di negara orang putih. di saat kawan-kawan sibuk menilik menu makan di restoran-restoran yang ada, kita sibuk pula bertanya ingreedient dalam makanan. di saat kawan-kawan lain bebas menggaya pakaian dan rambut, kita sibuk pula menutup rambut. kalau tak tanya tak mengapa, ini tidak. tiap yang di buat, pasti di asak berjuta soalan dari kawan-kawan yang rata-ratanya bukan beragama islam. Ada yang muslim, tapi tidak amalkan pula cara hidup islam. penat saya, dengan cara hidup ni!" Ana tenung dalam-dalam, kata-kata Nurul, gadis comel berusia 19 tahun ini.

Ana pun pernah terfikir untuk dapatkan Permanent Resident (PR) di Australia ni. Mana tidaknya, kebajikan terjaga, politik bersih, akhlak mereka lagi muslim dari muslim sendiri. Kalau besar kan anak-anak di tempat macamni, mesti besh, siap anak pandai speaking balik malaysia~ itu pemikiran ana yang dahulu.

Bila dengar luahan hati Nurul, hati ana sebak. Fitrah manusia mencari Biah Solehah, suasana islam. Hak anak-anak untuk hidup di dalam suasana yang baik.

"sebab takut anak-anak Nurul kene hadapi cabaran yang lebih besar, apa kaitan pula dengan taknak kahwin?"

"Mana boleh nak kahwin tapi taknak anak. Kita tak boleh tolak rezeki Allah beri." dia memahami hujah yang ini.

"Erm, kalau camtu sebab Nurul taknak tolak rezeki Allah beri, Nurul ambil keputusan takmahu berkahwin? perkahwinan pun rezeki dari Allah. tak boleh juga kita tolak perkahwinan sebab.."

"Nabi tak mengakui ummat jika menolak sunnahnya, iaitu berkahwin" Nurul memintas kata-kata Ana.

Ana mengangguk.

"haih.." dia mengeluh. dia tahu itu, tapi mungkin belum terfikir penyelesaian yang lebih baik.

"betul Nurul, akak faham kerisauan itu. subhanallah, di saat umur Nurul baru menginjak 19 tahun, pemikiran Nurul dah melebihi 20 tahun ke hadapan. kat mana pun Nurul, membesarkan anak-anak pastinya ada cabaran tersendiri. Bukan sebab zaman, lebih tepat berkait dengan ujian kehidupan. Ibubapa di uji untuk memainkan peranan, anak-anak di uji untuk mengikut acuan atau tidak" kagum pula ana dengan si adik yang seorang ini, dia sangat matang dalam berfikir.

"Kak Ana, saya pernah ada kawan yang sangat kuat agamanya. tapi bila mak dan ayahnya meninggal dunia, dia berubah 180 degree. Dari pakai tudung dahulunya, sekarang berzina! saya tak nak anak-anak saya jadi macamtu lepas saya takde lagi" dari matanya, ana tahu kerisauanya besar. dia masih kecil, tapi pengalamannya lebih dari ana sendiri.

"Allahuakbar.." ana bertakbir dalam hati.

"Nurul, akak ada seorang kawan. selang setahun selepas mak nya meninggal, ayahnya pula pergi. Masa tu umur dia, sebaya Nurul sekarang, 19 tahun. Dia anak sulung dari sembilan orang adik beradik. Adik bongsunya masa tu 3 tahun lebih, down sindrom. tapi subhanallah, masa ayahnya meninggal, adik lelakinya yang jadi imam solat jenazah buat si ayah. Mereka adik beradik tak berkeluh kesah dan menangis malah melayan dengan cukup baik para tetamu yang datang menziarahi jenazah. sekarang, kawan akak belajar di Uia, adiknya yang kedua, belajar di Mesir, yang ketiga sedang buat persediaan untuk ke Rusia dan yang terakhir baru sahaja dinobatkan pelajar terbaik SPM di Johor" kisah Fatimah sekeluarga yang tak pernah padam dari memori ana.

"Mereka redha?" matanya sayu memandang ana.

"yup. mereka redha. dan yang paling untung adalah ibubapa mereka. dapat pulangan lumayan hasil doa anak-anak soleh dan solehah" ana cuba membuka dimensi positif buat Nurul. memang benar, melihat anak-anak yang memberontak dan tidak lagi mengikut acuan islam selepas ketiadaan ibu dan ayah sangat memedihkan hati, tapi mempunyai anak-anak soleh dan solehah juga investment paling menguntungkan di saat kita tiada lagi di dunia.

"Nurul mesti ingat, ada tiga perkara yang tak terputus pabila kita mati,kan?." sengaja bertanya lagi.

"Ilmu yang berpanjangan, harta yang disedeqah dan doa anak-anak soleh" laju Nurul menuturkan jawapan. Ana pula senyum memandang Nurul kali ini. Bijak.

"Investment untuk akhirat, Nurul" Nurul mengangguk-angguk.memahami,

"Nurul tau, if para ulama' keluarkan hukum selepas dia kaji ilmu-ilmu yang ada, ulama' tu akan dapat satu pahala. dan if ijtihad mereka betul, Allah beri pahala kedua. kalau tersalah, mereka dah dapat pun pahala yang pertama.." mukanya berkeriut.

"maksud kak Ana?" jelas dia kurang mengerti.

" Dalam menjadi ibubapa juga begitu. Jalankan amanah sebaik mungkin, kita perlu jadi ibu yang baik untuk anak-anak, perlu mencari ayah yang terbaik untuk anak-anak, sediakan suasana biah solehah untuk anak-anak dan sediakan mereka dengan ilmu agama dan tak lupa, berdoa untuk mereka. Selepas selesai kita jalankan tanggungjawab kita dengan baik, apapun selepas peninggalan kita, bukan urusan kita lagi" Ana menghurai panjang,

Merasa debaran dalam hati. Ianya tak semudah yang di kata. Berdoa dan berharap, perkongsian ana dengan Nurul adalah muhasabah yang baik untuk diri sendiri juga. Telinga yang lebih dekat adalah telinga orang yang mulutnya berkata.

"Inilah yang awalnya akak sebut tadi. Kesemuanya ujian kehidupan. Berfikir untuk menjadi seorang ibu itu mungkin ujian yang masih jauh dari kita. Ujian yang paling dekat adalah bagaimana mahu menjadi anak yang solehah untuk mak dan abah kita."hati mula rindu pada mak dan abah.

"Oh, ada lagi yang dekat kak Ana!, ujian menjadi Hamba Allah yang solehah!" she get the point.

"haah, betullah!" Ana menepuk dahi. Ana rindu Allah juga..

Terimakasih ya Allah, atas muhasabah yang baik. Ya Allah, jadikan kami, hambaMu yang solehah, anak yang solehah, adik yang solehah, kakak yang solehah, sahabat yang solehah. Kurniakan kami juga 'pemimpin' yang bisa memimpin kami dan anak-anak untuk tetap dalam perjuangan agamaMu ya rabb..kuatkan kami untuk memperbaiki diri, moga Allah menetapkan jodoh yang terbaik buat kami. Demi perjuangan dan agamaMu. amin.

"Anehnya perjalanan masa,namun lebih aneh manusia yang melalaikannya."