Isnin, November 16

Ar Raudhah- Part 1

"budak bodoh!" Raudhah dan Azrul berselisih..

Raudhah berpaling..Azrul tersenyum menyindir dan terus berlalu..darah menyirap..panas satu muka..

"apsal? apsal si Azrul cakap camtu kat ko?" linda menyoal kehairanan..

"kita patah balik!" hasrat awal untuk ke toilet, patah! mati..

"nak pergi mana?" tanya atikah yang sejak tadi mendiam kan diri..terkejut mungkin..mana tidak nya..si Azrul tiba-tiba mahu cari pasal dengan muslimat yang seorang ini..anak gadis yang bernama Raudhah ini bukan selalu bercakap dengan lelaki..sepatah yang keluar dari mulutnya, hanya jika ada perkara yang mustahak perlu di sampaikan..lebih-lebih lagi dengan insan yang bernama lelaki..

"masuk kelas, aku ada perkara nak cakap dengan Azrul" kata-kata itu keras dan jelas. kedua-dua sahabat Raudhah sudah mula tak keruan...Azrul bukan budak lelaki yang biasa-biasa..ego..dan kata-kata yang keluar dari mulut dia, bukan sahaja kawan-kawan sebaya yang terkena pedasnya, cikgu juga berani dia lawan..

"hahaha, lawak giler..ko patut tengok muka terkejut si Raudhah masa ko cakap dia bodoh tadi..memang lawak!" ketawa bergema di dalam kelas 3Husna itu..Raudhah mengetap bibir..
"assalamualaikum.." ketawa tadi mati..

"boleh ana nak cakap sikit?" gantian nama ana,anti dan anta selalu ditekan kan oleh naqib dan naqibah Sek Agama Rakyat ini...jadi,walaupun dalam nada marah, kata ganti nama bahasa al Quraan itu mententeramkan sedikit jiwa yang terkejut..

"boleh-boleh" si Azrul menjawap selamba walaupun di mukanya jelas tampak dia amat terkejut dengan kedatangan Raudhah yang langsung tak dijangka

"kenapa panggil ana, BODOH tadi? nada Raudhah meninggi..

"errr..ana main-main je" si Azrul menjawab tanpa stand yang kuat. jawapan yang sungguh tak boleh diterima akal.

"anta, kalau nak bercakap, fikir dahulu, boleh? Anta ni siapa nak panggil ana macam tu? ingat kelakar?Selama ana hidup, mak bapak ana, tak pernah sekali pun sebut perkataan tu..tahu?" butir-butir kata yang keluar akhirnya diiringi butiran airmata yang berjujuran..terasa maruahnya di pijak-pijak oleh insan bernama lelaki. Lantas,Raudhah berlalu pergi..

kelas itu senyap sunyi..bagai baru di sambar garuda..

"betul kata Raudhah..apa rasional ko cakap camtu kat dia tadi?" Lokman yang awalnya turut ketawa dengan gelagat Azrul, mula berfikir dengan dalam kata-kata Raudhah..

"Alah..aku saja je..tak sangka lak dia amik hati sangat..aku kan selalu compete ngan dia dalam kelas..aku geram la bila dia dapat result lagi tinggi dari aku...kita lelaki weh..patutnya kita kene conquer dan score sume paper..pastu, pagi-pagi sabtu ni, kita datang kelas nak wat study group, dia ngan kawan-kawan dia pun nak datang gak..amik tempat yang kita selalu guna nak study..pastu, kita nak study camna?" angkuh sungguh jawapan Azrul

"ntah ko ni Azrul..takkan sebab tu ko nak marah sangat dengan dia? dia datang dulu..dan dia dapat tempat study group tu dulu..bukan salah dia..salah kita lah..kita yang datang lambat..aku tak faham gak ngan ko ni..menyesal aku ikut ko tadi.." kata Khairul dengan nada kecewa

"weh..korang jangan lah sokong dia lak...yela-yela..aku mengaku aku salah..so,camne ni? hadoi..dak perempuan ni memang arr..cepat betul kecik hati..sikit-sikit nangis..menyampah betul aku" Azrul masih mempertahankan egonya..

"ko ni kan Azrul..aku faham la adik beradik ko sume lelaki...tapi ko takleh la nak benci orang pompuan camtu...mak ko kan perempuan gak..patut ko respect dowh orang perempuan ni, kaum ni lah yang lahirkan ko dulu,besarkan ko sampai besar camni..pastu ko nak kutuk-kutuk pulak..aku rasakan..lebih baik ko minta maaf dengan Raudhah" Lokman melontarkan cadangan..

"yela-yela.." Azrul mengalah lantas bangun ke bilik diskusi khas untuk pelajar-pelajar tingkatan tiga..

bilik itu sungguh selesa untuk dijadikan bilik perbincangan..dengan white board yang tersedia..kerusi empuk dan meja besar yang cukup selesa...ia cuma boleh memuatkan hampir 20 orang pada suatu-suatu masa..dan bilik itu cuma satu..tak hairan bilik ini menjadi rebutan pelajar-pelajar tingkatan tiga..

Raudhah masih dalam esak tangisnya...tak menyangka..sampai hati si Azrul berkata begitu padanya..dia mencongak-congak..apa salah dia pada Azrul,rakan sekelasnya itu..jika ada dia tersilap kata kepada Azrul..tak mungkin pula..lazimnya, di kelas, sukar untuk dia melontar walaupun satu patah perkataan..jika ada cadangan yang ingin dia lontarkan..pasti dia sampaikan kepada Khadijah..Khadijah yang akan sampaikan apa-apa cadangan kepada keseluruhan kelas..lalu, apa silap dia?

Atikah dan Linda mengusap-usap belakang Raudhah yang masih terenjut-enjut dalam sedu..

"Bersabar je Raudhah..ko bukan tak kenal Azrul tu..memang keje dia suka sakitkan hati orang..lagi-lagi dak perempuan..ko tengok la kat kelas..selalu je carik gaduh dengan Khadijah..tak faham betul aku dengan dia!" Linda meluah kegeramannya..

"yela..aku tau..tapi masalahnya, apa la yang aku buat kat dia sampai dia cakap camtu.." Raudhah menyahut dengan airmata yang masih laju mengalir..

"dah la tu Raudhah..ko jangan amik hati sangat ye...merah sangat muka ko ni...mata pun dah bengkak..nanti orang nampak nanti.." Atikah memujuk...

Raudhah sedaya upaya menahan airmata nya dari turun lebih laju..bukan apa...hakikatnya, dalam diam, Raudhah menyimpan rasa hati kepada Azrul..tak tahu kenapa dia ada hati pada lelaki yang tinggi ego nya itu..mungkin kerana Raudhah kagum dengan erti persahabatan pada Azrul..

Dalam ketinggian ego si Azrul, dia sungguh sayang pada sahabat-sahabatnya..pantang kalau ada muslimat-muslimat yang mahu mengutuk kawan-kawan musliminnya..pasti dia sanggah habis-habisan..bukan itu sahaja..kalau ada cikgu yang memarahi kawan dia..dia juga yang bangun untuk membela..Raudhah kagum dengan sifat dia yang sangat menyayangi kawan-kawannya..itu juga lah perwatakan abang kesayangan Raudhah, Hafiz. Mungkin itu yang menarik minat Raudhah terhadap Azrul..dan minat itu di semat baik-baik dalam kalbunya..tiada siapa yang tahu.cuma dia dan Allah..

"assalamualaikum.."

............................................................................................................................................to be continued

6 ulasan:

Ladyship Atie berkata...

bile bace entry ni kan, ana ter confused. haha.

raudhah dalam ni perempuan, tapi asyik ingat dia lelaki je=p

asma' 'aeysha berkata...

ana pon confused
shbt ana yg same name watak dlm cite ni xksr cm ni
tp kuat gak r back up mmber

haha
ssh jugak nk switch watak tu :p

.:muj@ahidah Solehah:. berkata...

ATIE: haha..sblm jmpe raudhah lelaki, ana yakin Raudhah tu adalah permpuan..boleh la jd dua2..pemikiran perlu flexi! =P

ASMA':gulp? azrul eh? sowi2..nama tu kuar je...its just a name..not refer to anybody =)

FLEXI2..nK tls cter ni, ana kene yakinkan diri ana juga..yg cter ni xde kne mngena ngn spe2..not that easy..sbb pengalaman lalu pasti terselit juga..pengalaman guru terbaik khdupan..isn't? =)

p/s:ana rse cm nak stop cter ni..nnti ble2 smbg lg..kuikui..

NurshahidahZahid berkata...

salam kak ana :)
baru jumpa akak. huhu.. menarik. tp mmg susah nak ubah cerita sebab nak menulis dr hati mestilah bersndarkan sesuatu yg pernah dialamikan? ;) takpe.. insyaAllah org tak dpt detect ape2. hehe..

p/s: syukur dpt jumpa kak ana kat sini :)

Dr Zahau berkata...

eh..citer ni sama la
mcm an kena dulu..cuma situasinya..
an laa si raudhah tu..haha..
free2 je kena 'bodoh' ngn someone
dat i never expect wud do that..wink..!..taubat2..

adilahamzah berkata...

pandai berkarya..salam ukhwah ya sohabati.. :-)