Khamis, April 22

Innalillahi rajiu'un..

"Salam, Uncle Stanley meninggal malam tadi"

mesej dari mak keluar di skrin handphone..berita ni siap masuk surat khabar lagi..

"innalillah"
"eh,boleh ke sebut ni? uncle kan cina?"
"erk,apa nya yang tak boleh,kan maksudnya, dari Dia kita datang,kepada Dia kita kembali"
"ok,innalillahi wainna ilaihi rajiu'un"

allah,aNA bermonolog sendiri..terkejut sebenarnya..

baru melangkah kaki ke dalam science library yang sungguh modern itu..
niat di hati mahu fokus membuat dan menghabiskan assignment awal (cet,padahal tinggal dua hari je due date assignment..huh)

berita terkejut itu buat ana tak senang berdiri..keluar masuk dekat pintu library..kalut sendiri..
akhirnya,ana ambil keputusan mendail nombor mak..

"bla..bla..." mak menjelaskan keadaan

ok,dah faham situasi..duduk dan buka buku..sebab tahu,kalau ana kelam kabut pun bukan dapat ubah apa-apa..

eh,mana assignment tadi? erk,apa nak buat tadi?

aiyo,hilang akai sekejap..

ingatan itu terbang melayang mengenangkan kenangan dengan uncle stanley..

sekejap-sekejap,terbayang wajah uncle..
tenang...dan dia sungguh-sungguh baik..sangat baik!! hua...kalau minta ana bagi 5 bintang, ana nak bagi 10 bintang untuk dia..dia terlalu baek sangat-sangat~

Abang sulung mak.

dia yang dari kecil menanggung rasa, melihat adik-adik di bawah nya di beri kepada family lain kerana kemiskinan hidup..
bila besar, dia dan isterinya,auntie Josephine berhabis-habisan mencari dan mengumpul adik-adiknya yang berada di seluruh dunia..
atas usaha uncle dan auntie, sume dapat dikumpul kan..kecuali seorang..masih tak dapat dikesan..hingga hari ini..

kagum? sungguh, mereka berhabis duit dan masa untuk kumpul 9 adik beradik!
dan atas dasar apa mereka nak kumpulkan adik beradik ni?
sanggup buang duit dan bersusah payah hantar surat,telefon dan sebagainya..
alasan nya cuma satu..atas dasar KASIH SAYANG DAN CINTA..

Rindu

niat hati, sangat-sangat mahu berjumpa dengan uncle..
tahun sebelum ana fly ke perth, mak ada plan nak jumpa wendy..ana ingat ada uncle sekali..rupanya kami hanya bertemu dengan auntie dan wendy,uncle kerja..
xpelah..we make another plan.kami rancang ke Sarawak hujung tahun ini..
berkumpul dengan ahli keluarga cina ku di Miri..
mahu berdakwah, paling tidak, sekurang-kurang nya kami mahu bersilaturrahim dengan ahli keluarga cina ana setelah hampir 5-7 tahun kami tak bertemu~

tapi, Allah lebih sayang kan dia..uncle mendahului kami, menuju ke destinasi..
Now, i know that i really miss you,uncle..

Takdir

kelmarin, dapat berym dengan wendy sekejap..

"My condolence to you, i really hope i can give you my shoulder at this hardest time, hope i can fly to UK..and i hope you strong, dear~"

"its okay, its part and parcel of life and i have to accept it how hard it is"

dush! kene sebijik...kunun nak bagi bahu untuk dia nangis kat bahu ana la..sekali dia lebih strong rupanya..tabah betul si wendy ni..kagumku dalam diam..

dia cina yang beragama kristian..namun kepercayaan dia pada takdir lebih dari seorang muslim,tahu?..(tuju kat diri sendiri yang asik dok sedih sahaja..huhu)

Terkilan

sekejap-sekejap, bila tengah buat assignment,kenangan uncle menerjah akal,air mata ini bergenang..tangan laju menyapu..dan

"Allah..." itu sahaja keluhan yang mampu untuk dikeluarkan.

betapa Allah yang maha Tahu, terkilannya kami sekeluarga tidak berpeluang melihat uncle sebagai muslim di masa hayatnya..

teringat kisah nabi Nuh,saat baginda melihat anaknya tenggelam di telan banjir besar, baginda mengangkat tangan lantas berdoa yang bermaksud:

"Wahai tuhanku! Sesungguhnya anakku itu daripada keluargaku sendiri,dan bahawa janji Mu itu adalah benar, dan Engkau adalah sebijak-bijak Hakim yang menghukum dengan seadil-adilnya"

Aku cuma insan biasa, yang sentiasa mendoakan hidayah itu milik kami...dan milik ahli keluargaku yang masih belum muslim..amin ya rabb..engkau Hakim yang maha Bijaksana, dan pada Mu aku letakkan seluruh keyakinan ku..beri yang terbaik untuk kami, ya Muhaimin..

di saat akhir hidup uncle, siapa yang tahu keimanannya? wallahualam..dalam pengetahuan Dia jua..

Mak, adik yang cukup di manja kan uncle,pasti lebih merasai kehilangannya..dan mak juga sangat tabah..sabar ye mak, moga Allah ganjari usaha kita, walaupun sedikit cuma..insha Allah

Satu kisah

tiap kali berjumpa mak, mak akan dicium oleh uncle..
satu kisah, masa kami bertemu di stesen minyak, uncle (yang memakai seluar pendek) meluru menuju ke mak dan memeluk cium mak (yang memakai tudung labuh)
pekerja kat situ pergi tanya abah dengan anehnya pabila melihat kejadian tu,

"kenapa macam tu?"

"dah,dorang adik beradik..isteri saya tu cina",
abah menjawab dengan penuh keyakinan sambil terseyum bangga..

dan tiap kali berpisah, uncle tak pernah lupa mengingatkan abah..

"Jaga baik-baik adik saya,ya"

macam order kan? tapi dia sebut sambil senyum dan menepuk-nepuk bahu abah..dan uncle sangat caring orangnya~

Doa

banyak amanah yang di galas, tapi belum sempurna kami sekeluarga jalankan..
ada hikmah mengapa Allah jadikan mak satu-satunya ahli keluarga dalam keluarga besar cina itu untuk memeluk agama islam..

supaya kami dapat sampaikan indahnya islam buat keluarga yang cukup-cukup ana sayangi ini..permudahkan ya Allah.

mereka,walau belum seorang muslim, akhlak mereka jauh lebih baik dari kebanyakan muslim yang ada zaman kini,termasuk lah diri ini..huaa~(perlu muhasabah diri!)

mereka lebih mengerti nilai ukhuwah yang terpaksa dikorbankan sejak mereka kecil..
mereka lebih mengerti erti saudara dan lebih menyayanginya..

Ya Allah, kurniakan hidayah buat saudaramara ku yang masih belum islam..
kurniakan nur hidayah juga buat kami..Tetapkan kami dalam islam..
Amin ya rabb..

doa..dan perlu terus BERDOA..
aku mahu mereka merasai manisnya islam ya Allah..

3 ulasan:

OyOp berkata...

takziah...

i1 berkata...

Sungguh Kak Farhanah saya seorang ni wanita yg berhati kuat & lembut...

adilahamzah berkata...

salam..

tersentuhnya..