Ahad, Jun 5

kelam kelibut..

Bismillahirrahmanirrahim

"Time Flies.." ujar Uncle Phillip dan Auntie Patricia..orang kritian dan free thinker juga tahu..

"Tahun ni rasa cepatnya masa berlalu.." kata kak Jun teman kerjaku.

sungguh, Allah bersumpah dengan masa.

tinggal lagi kurang seminggu, final exam akan datang menjengah muka di pintu kehidupan pelajar kami.

bila ana kenang dan renung, kenapa sampai tak rasa sem ni berlalu?
antara sebabnya, berturut-turut assignment dan assessment dan tup tup sampai ke final~

study tak habis lagi (alasan biasa)

gundah sokmo.
risau selalu.

tawakal lah!

oh? ya..ya..tawakal..tapi kalau gagal juga camne? aritu ana buat assignment, put effort sungguh-sungguh, dan dah doa pun..tapi failed juga..KECEWA.. T_T

"farhanah, yang namanya tawakal itu, tiada istilah kecewa.." kata seseorang

"kenapa pula?"

"kalau kamu usaha sebaiknya dan bila kamu melihat keputusan yang tidak selari dengan usahamu, kamu kecewa, disitu kamu letak tawakal pada diri sendiri bukan pada Allah" dia senyum.

"huh? bunyinya macam over confident kan? yakin diri sangat.." ana mengeluh, memang silap.

"kamu perlu berusaha, tapi jangan sesekali beri'tiqad(meyakini) dengan usahamu semata, kamu akan berjaya" dia senyum penuh ketenangan.

"betul juga..kadang-kadang ana rasa penatlah belajar..tak faham-faham pun bahasa orang omputeh ni..susah!" mengeluh lagi

"jangan macamtu, semua ilmu milik Dia..minta pada Dia, pohonlah kefahaman dari Dia, insha Allah dipermudahkan semua" tenangnya kata-kata dia..

"macammana kalau ana usaha ala kadar, tapi ana tawakal sungguh-sungguh, mesti Allah bagi kan? sebab kita dah letak kebergantungan pada Dia?" masih keliru.

"Allah akan beri, selari dengan usaha..kalau kamu awal-awal dah bagitau nak usaha ala kadar, Allah akan beri yang ala kadar juga" masih dalam wajahnya yang redup

"subhanallah, ye tak ye juga"..aku menggaru kepala..kadang-kadang dalam kelam kelibut ni, perkara mudah pun kita tak leh nak fikir rasionalnya..hidup ni kan berkait syariatullah dan sunnatullahnya..

"Ana, nak tengok satu video..kejap ye" dia mencari satu video, diletakkan laptop di hadapan Ana.


"Ana, dalam kalut-kalut perang dan perjuangan si anak kecil ini memburu Syahid, dia tak pernah lupa untuk ke sekolah setiap pagi. Usai pulang dari sekolah, dia hanya berjuang dengan BATU melawan kereta kebal musuh." Airmata bergenang tinggal tunggu saat berjurai..

"dan kalau Ana juga impikan Syuhada', jangan pernah rasa penat kerana kita berjuang hanya dengan mata PENA dan KERTAS sahaja!" dia mengetuk hati dan akal ana.

CUKUP MENGELUH, semangat berkobar-kobar mahu baca buku. moga Allah besarkan jiwa dan berikan kekuatan pada diri..Allah uji hanya orang yang mampu..maafkan jika ada salah silap dan doakan exam Ana ^^

  Maka bertawakkallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertawakkal kepada-Nya”. (QS Ali Imran : 159)

"Anehnya perjalanan masa,namun lebih aneh manusia yang melalaikannya."

Tiada ulasan: