Selasa, Januari 10

Bonda Atiqah Hanis 'pergi' di tanah suci. Al fatihah


Bismillahirrahmanirrahim

"along, along sayang ummi?" 
"sayang, mestilah lama xjumpa" 
"tapi kan along, Allah lagi sayang ummi dr kita sayang ummi" 
"..knp Allah ambil dia ayah, pada waktu yg sama ticket along ke Jeddah baru aje dibayar. ummi xtgu along langsung, kan ayah?padahal orang yang paling dia nak jumpa along kan ayah. kenapa ayah Allah ambil dia jauh dari pandangan mata along. padahal utk beberapa hari lagi along nak sampai.  
"tapi along, Allah ambil dia dalam keadaan dia paling bersih di tanah suci. beribu manusia menyembahyangkan ummi. pengakhiran ummi sangt baik. banggalah dengan ummi sebab dia wangi disini. inshaAllah ahli syurga, along. "tapi, bagi along peluang utk kucup yg terakhir, tgu along, pls, mungkin ummi dah pergi tp roh ummi ade disisi along. i want her to see, that finally i came!"

status sahabat ini di 'mukabuku' benar-benar meruntun jiwa. hebatnya ujian kamu, duhai adik. november 2011 yang lepas, kami beroleh berita. bonda Atiqah Hanis dalam keadaan koma selepas menunaikan haji. Dikatakan hati bondanya terdapat jangkitan kuman dan terpaksa ditahan di hospital di Jeddah.

selepas hampir dua bulan, bonda Atiqah menghadap ilahi yang dirindui. Pabila insan hebat diuji Allah, Allah makin dekat di hatinya. 

Atiqah Hanis adalah merupakan pelajar tahun pertama pharmacy di University Curtin. Saat akhir dia bersama bundanya adalah sebelum dia berangkat ke Perth pada awal februari 2011. Dia tidak dapat bertemu dengan bundanya sewaktu bunda dan ayahandanya berangkat ke Mekah untuk menunaikan haji kerana dia dan sahabat-sahabat sedang exam di Curtin University, Perth. Selesai peperiksaan pada awal november, beliau pulang ke malaysia di waktu ibu dan ayahnya sudah berada di Mekah. Takdir Allah menentukan itu pertemuan beliau dan bundanya buat kali terakhir di dunia fana. insha Allah, pertemuan seterusnya dan selamanya di Syurga sana.

moga Allah bersama kamu, ayahanda kamu dan keluarga. berbahagialah, kerana bondamu pergi di tanah suci, dipanggil dalam keadaan masih bergelar tetamu Allah. khusnul khotimah insha Allah.

innalillahi wainna ilaihi rajiuun. Al Fatihah buat bonda Atiqah Hanis.

p/s:  kullu nafsin dzaiqatul maut: setiap yang hidup pasti akan mati. andai bukan insan yang disayangi, mungkin kita yang pergi dulu dipanggil ilahi .jesteru, muhasabah.

 "Anehnya perjalanan masa,namun lebih aneh manusia yang melalaikannya."

Tiada ulasan: